Duurzame verwarming werkt effectief

Duurzaam en zuinig verwarmen

Aardgas gaat stap voor stap uit woningen verdwijnen. Duurzame energie voor verwarming en heat drinking water komt ervoor in de plaats. RW Climate Information laat zien wat warmtepompen en zonneboilers je te bieden hebben als alternatief voor de traditionele hr-ketel, cv-ketel of gaskachel.

energiezuinig huis stel achter laptop

Verwarming is een grote energieverbruiker in huis. Bijna de helft van je energierekening bestaat uit kosten voor verwarming, en een tiende voor heat water. Op een energiezuinige en duurzame manier je huis en drinking water verwarmen loont, voor je portemonnee en het klimaat.

Suggestions verwarming en heat water

· 1

Zet een eerste stap naar duurzame verwarming door je hr-ketel te combineren satisfied een zonneboiler of hybride warmtepomp.

· two

Wil je volledig overstappen naar duurzame energie voor je verwarming en warm h2o? Ontwerp samen achieved een adviseur een heel nieuw systeem. Denk aan goede isolatie, lage temperatuurverwarming, elektrische warmtepomp en een zonneboiler. Lees about energieneutraal verbouwen.

· three

Je kunt nu een aantrekkelijke subsidie krijgen als je een zonneboiler of (hybride) warmtepomp neemt, kijk op Subsidie zonneboilers en Subsidie warmtepompen.

· 4

Gebruik je verwarming slender. Dat scheelt meer dan je misschien denkt. Op Bespaartips verwarmen vind je 6 handige guidelines.

· 5

Van al het warme h2o dat je gebruikt gaat 80 procent naar de douche. Met een waterbesparende douchekop en korter douchen kun je flink besparen op je energieverbruik. Lees meer op Bespaartips warm drinking water.

· six

Vind praktische informatie around het kopen van een hr-ketel en hoe je de cv-ketel zuinig instelt.

Verwarmen zonder aardgas Duurzame verwarming heeft de toekomst

In bijna alle Nederlandse woningen werkt de verwarming op aardgas. Om klimaatverandering binnen veilige grenzen te houden is het nodig om het gebruik van fossiele energie, zoals aardgas, tot bijna nul terug te dringen. In 2030 moet het gasverbruik fors minder zijn. Dat lijkt ver weg, maar is dichtbij: koop je nu een nieuwe hr-ketel op fuel, dan zou het best je laatste kunnen zijn.

Duurzame warmte

Duurzame verwarming is verwarming zonder uitstoot van CO2: warmte uit duurzame stroom of biogas, warmte van zonneboilers, warmte uit de bodem die in de zomer is opgeslagen, en warmte uit diepere aardlagen. De vertrouwde cv-ketel op fuel zal stap voor stap vervangen worden doorway elektrische warmtepompen en stadsverwarming by using warmtenetten. Al valt nu nog niet te zeggen hoe verwarming er in de toekomst precies uit zal zien. En for each wijk kan het verschillend zijn.

Zeer goede isolatie als foundation

Een huis dat heel goed is geïsoleerd heeft in de winter maar weinig warmte nodig om behaaglijk te zijn. Nieuwere huizen van na 2000 hebben goede isolatie en HR++ glas. Wat oudere huizen hebben wel isolatie, maar minder dik. En nog oudere huizen zijn vaak maar gedeeltelijk geïsoleerd, de isolatie van de gevel en de vloer ontbreekt in veel gevallen.

Verbeter je huis

Ontdek op www.verbeteruwhuis.nl wat je nog kan doen om de isolatie van je woning te verbeteren, wat dat kost en hoeveel je bespaart. En kijk op Isoleren en besparen voor meer informatie.

Aid, mijn ketel is aan vervanging toe!

Get started op tijd achieved uitzoeken welke duurzame mogelijkheden er voor jou zijn. Bijvoorbeeld als je ketel 12 jaar of ouder is. Als je wacht tot je ketel definitief kapot is en je in de kou zit, ben je te laat!

Een hr-ketel met slimme thermostaat

Een hr-ketel werkt op aardgas, dat is geen duurzame brandstof. Een hr-ketel gaat wel zuinig om satisfied fuel. Bovendien hebben moderne hr-ketels een zuinige elektrische pomp voor het rondpompen van drinking water naar de radiatoren of vloerverwarming. Een slimme thermostaat helpt je om de verwarming zuinig te gebruiken. Hoeveel je hiermee bespaart, hangt af van hoe zuinig je nu al stookt. Lees verder op Nieuwe cv-ketel of combiketel kopen.

Vooral in appartementen is er niet altijd een rookgasafvoer die geschikt is voor een hr-ketel. Bespreek achieved de installateur en/of het bestuur van de VvE wat de mogelijkheden zijn.

Een zonneboiler erbij

Een zonneboiler verwarmt water achieved zonlicht. En als er te weinig zon is, springt de hr-ketel bij. Zo bespaar je de helft van je gasverbruik voor heat h2o. Lees verder op Zonneboiler.

Een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een kleine elektrische warmtepomp achieved een hr-ketel op gasoline voor extra verwarming als dat nodig is. De warmtepomp doet het meeste werk, de hr-ketel springt bij op koude dagen en is er voor warm drinking water. Een hybride warmtepomp maakt gebruik van warmte die in de lucht zit en maakt daar achieved een soort koelkastmotor bruikbare warmte van. Met een hybride warmtepomp ga je wel meer stroom verbruiken, maar daar staat tegenover dat je (veel) minder gasoline verbruikt. Dat is milieuvriendelijk: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met bijna 50 procent. Lees verder op Warmtepomp combi en hybridewarmtepomp.


Een volledig elektrische warmtepomp

Je kunt ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp: daarmee heb je geen cv-ketel op gasoline meer nodig. Hiervoor heb je een zeer goed geïsoleerd huis satisfied lage temperatuurradiatoren en/of vloerverwarming nodig. Lees verder op Warmtepomp combi en hybridewarmtepomp.

Additional opties voor zuinig verwarmen en warm water

Waterbesparende douchekop en korter douchen

De helft van Nederland heeft het al: een waterbesparende douchekop. Fulfilled minder heat water heb je evenveel genot. En satisfied wat korter douchen is de besparing nog groter. Zie Bespaartips warm drinking water.

Een liter warm drinking water kost 50 keer zoveel energie als een liter koud drinking water

Douche satisfied terugwinning van warmte

Doorway het afvoerputje van de douche verdwijnt heel wat warmte het riool in. Die warmte kan http://www.rwclimateadvice.nl gebruikt worden om het koude h2o alvast op te verwarmen. De ketel hoeft hierdoor minder hard te werken. De warmtewisselaar komt in de douchebak, de vloer van de inloopdouche of in de afvoerpijp. Dat is goed te doen, vooral als je je badkamer aan het verbouwen bent. Lees meer op Douche-wtw.

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen geven stralingswarmte, net als gloeiende houtblokken. Ze zijn een zuinige bijverwarming in de zithoek of op plekke waar je kort of maar af en toe bent, bijvoorbeeld in de badkamer of een werkkamer. Je hoeft dan niet de heel ruimte te verwarmen. Lees meer op IR-panelen voor verwarming.

En hoe duurzaam is een houtkachel?

Een gewone houtkachel is onzuinig en vervuilend. Overweeg je hout als bron van verwarming, kijk dan naar een houtpelletkachel of biomassaketel. Maar voor het milieu is een warmtepomp met lage temperatuur verwarming (LTV) een betere keuze dan een pelletkachel. Lees meer op Pelletkachel.